Légifotó Készítés

Minden, amit tudni akarsz a légifotó készítésről!


Tartalomjegyzék:

De mi is az a drón?!
Katonai fejlesztésen túl:
Biztonság:
Profi légifotó készítés
Szabályok betartása:
További felhasználása
Tippek amatőröknek
Drón kiválasztása:
Drón használatba vétele
Profi felvételek megrendelésre

De mi is az a drón?!

A drónok pilóta nélküli repülőgépek, amelyek nem alkalmasak személyszállításra, viszont a légifotó készítés úttörői. Ahogyan a világon a legtöbb nagy invenció természetesen ezek is katonai fejlesztések. Amerika az első világháború alatt kezdett bele a kifejlesztésébe, azzal a céllal, hogy gyorsan meg lehessen nyerni egy háborút az ellenség precíz iktatásával, közben a lehető legkevesebb emberveszteséggel.

A ma is modernnek számító technológia így próbálta tehát minimalizálni egy háború kockázatát.

Katonai fejlesztésen túl:

Bár, katonai fejlesztésnek indult, mi manapság mégsem így asszociálunk rá. Hanem, a digitális világ legújabb eszközeként, amivel lélegzetelállító felvételeket készíthetünk bármiről egy eddig kevésbé ismert perspektívából.

S bár, vannak olyan drónok amelyek terroristákra vadásznak az amerikai hadsereg megbízásából,és léteznek, amik profi felhasználásra készültek fotósoknak, természetesen vannak civil használatra készült, kisebb teljesítményű gépek is.
Biztonság:

Ám, ha valaki rendelkezik ilyennel nagyon óvatosnak kell lennie a használat közben és minden szabályozást betartania, mert komoly balesetet okozhat a szakszerűtlen üzemeltetése. Volt már példa kisrepülőgép lezuhanására, és a nagy, utasszállító gépek működését is megzavarhatja a nem rendeltetésszerű használat.

Profi légifotó készítés

Fontos, hogy ha nagyobb családi rendezvényekről –például – esküvőkről szeretnénk a levegőből felvételt készíteni, profit bízzunk meg a feladattal, hiszen a gép meghibásodása esetén komoly sérüléseket okozhat, ha a tömegbe zuhan. Léteznek zuhanáslassító, drónra szerelhető ernyők, de ezek még mindig gyerekcipőben járnak és a súlyos gépek veszélyesek lehetnek az alattuk álló emberekre zuhanás közben.

Szabályok betartása:

A jelenlegi szabályozás szerint Magyarországon 150 m magasságig és 25 kg-os tömegig bárki vezethet ilyen repülő járművet képzettség nélkül. DE! Ami nagyon fontos információ és szintén profi cég megbízása mellett szól, az az, hogy minden esetben kérni kell légtérhasználati engedélyt a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól! Ez az engedélykérési procedúra körülményes folyamat, csak írásban lehet kérvényezni és minimum 30 nap az elbírálása. Ennek hiányában komoly büntetésre számíthatunk, ha fülön csípnek minket!

Egyébként a végleges szabályozást még nem dolgozták ki Magyarországon, de már folyamatban van. Valószínűleg felhasználás szerinti besorolás lesz érvényben és típusvizsgát kell tenni ennek megfelelően.

Felvétel készítésekor nem csak a drónnak, de a drónra szerelt kamerának / fényképezőnek is profi készüléknek kell lennie.

Légifotó készítés drónnal
Légifotó készítés

További felhasználása

Nagyon érdekes belegondolni a drónozás jövőjébe, hiszen kétségtelen, hogy nagy jövő előtt áll a műfaj. A Profi felvételek készítésén és a katonai célú felhasználáson túl már most számtalan másik ágazat felfedezte magának a pilóta nélküli repülés további perspektíváit.

Többek között:

A szállítmányozás területén .
Különböző hatóságok munkájának megsegítésére légi megfigyelőként.
Meteorológiai célokra, az időjárás pontosabb megfigyelésére.
Magánterületek védelmi megfigyelésére.
Eltűnt személyek keresésére.
Földrajzi területek feltérképezésére.
Állatcsordák vonulásának megfigyelésére.

De mezőgazdasági munkák elvégzésére, illetve termőföldek állapotának figyelemmel tartására is használják már őket. A koronavírus járvány sújtotta Kínában például nagyon leleményesen ki is használták a mezőgazdaságban dolgozó drónokat, és ideiglenesen más munkára fogták be őket. Mégpedig: a települések fertőtlenítésére fogták be az egyébként földeket permetező légi járműveket.

Vagyis bátran kijelenthetjük, hogy ez egy dinamikusan fejlődő ágazat.

Tippek amatőröknek

Ha nem profi felvételekre van szükséged, és amatőrként mégis úgy döntenél, hogy szeretnél sajátodnak tudni te is egy repülő játékszert, adunk néhány tippet, mire figyelj a kert végében való röptetésnél!

Légifotó készítés Sopron
légifotó

Drón kiválasztása:

Ezek a főbb szempontok a megfelelő drón kiválasztásakor:

  • mennyi ideig képes egy töltéssel a levegőben maradni?
  • mekkora a hatótávolság a távirányító és a készülék közt?
  • milyen sebességgel képes repülni?
  • tartozik-e hozzá kamera, vagy rögzíthető rá?

Drón használatba vételeSzánj rá elegendő időt – bármilyen típust is szerzel be magadnak, bizonyos, hogy valamelyik videómegosztó portálon fogsz találni oktatóvideót a kezelésről. Érdemes ezeket végigböngészni, rengeteg hasznos információ birtokába juthatsz általuk.

Tájékozódj a szabályokról- Ahogy feljebb is említettük a repülés minden formája légtérhasználatnak minősül. Ahhoz, hogy ne árts senkinek tisztában kell lenned az érvényben lévő szabályokkal. Ha hobbi céllal tartod a drónt, és azon gondolkozol, hogy elvidd mondjuk a családi nyaralásra, akkor ez egy nagyon fontos pont. Ugyanis, Magyarországon még nincs kidolgozva a szabályozás, de vannak olyan országok, ahova például be sem viheted.
Válassz kezdésnek egy olcsóbb modellt – A tanulási folyamatok közben előfordulhat, hogy kezdetben balesetek érik majd a készüléket. Ezért, érdemes egy olcsóbb modellt választani kezdésnek.

Időjárási viszonyok – minden repülés előtt tájékozódj a várható időjárásról és arról van e repülőtér a közeledben. Szeles időben gyorsabban merül a drón akkumulátora, az eső pedig akár rövidzárlatot is okozhat.

Felszállás – Felszálláskor mindig ellenőrid a terepet. Olyan helyet válassz, ahol akadálymentesen tudod röptetni a géped és a távolban is szabad szemmel tudod követni a mozgását.
Ellenőrizd a beállításokat a felszállást megelőzően. Kezdd a repülést alacsonyan, gyakorolj sokat mielőtt magasabban is elkezdenéd használni.

Landolás – Landoláskor irányítsd vissza a felszállási ponthoz, van olyan készülék, ahol ez a folyamat automatizálható. Ez azért nagyon hasznos funkció, mert ha repülés közben elveszti a jelet a készülék, akkor automatikusan visszatér a kiindulási pontra. Figyelj arra, hogy ne legyen ember a landolási pont közelében, majd csökkentve a sebességet tedd le a földfelszínre a gépet.

Drónfelvétel Sopron
Légifotó készítés

Profi felvételek megrendelésre


Ha pedig az amatőr felvételeken túl profi anyagot is szeretnél valamilyen célra bátran keress fel bennünket. Utómunkával vagy anélkül is kérheted a nyers felvételt.

A drónfelvétel során egy drónhoz rögzített kamerával készítünk képeket, vagy videófelvételt egy adott témáról, megrendelésre.

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük