Drónok segítik a koalaszámlálók munkáját

A drónokat egyre több területen használják az emberek, hiszen viszonylag kis méretük, jól irányíthatóságuk és egy helikopterhez képest halk mozgásuk sok olyan területen teszik hasznossá, ahol más repülő tárgy nem lenne képes mozogni. Mostantól Ausztráliában is bevetik őket, hogy segítsenek felmérni a koala populációt.

Ausztráliában már régóta tesznek erőfeszítéseket annak érdekében, hogy felmérjék a koala populációt, azonban viszonylag kis sikerrel. Bár a koalák nem éppen a fürge mozgásukról híresek mégsem olyan könnyű őket összeszámolni. Egy a terepet jól ismerő, tapasztalt számláló biztos sem képes teljes pontossággal dolgozni, hiszen így is előfordul, hogy valamelyik állatot kihagyja vagy kétszer számolja. Ennek fényében mind a mai napig csak nagyon pontatlan adatokkal rendelkeznek a hatóságok.

A Queensland Műszaki Egyetem munkatársai egy új eljárást dolgoznak ki, melyben a drónok jelentős szerepet játszanak. Az infravörös képalkotásra alkalmas drónok pásztázzák végig a sűrű lomkoronával fedett területeket és számlálják össze a koalákat. Ez lényegében azt jelenti, hogy az infravörös kamerák látják az állatok a környezettől eltérő testhőmérsékletét, így azokat az egyedeket is fel lehet mérni, akik ügyesen elbújtak a kíváncsi szemek elől.  Ennek megfelelően a módszer a reggeli órákban és a hidegebb hónapokban működik a legjobban, amikor nagy a hőmérséklet különbség a környezet és a koalák teste között.

A drónok módszere sem 100%-os!

Egy már felmért koalacsoporton le is tesztelték és az eredmények szerint 86%-os pontossággal tudták megmondani a populáció egyedszámát, amíg a kérdezőbiztosok mindössze 70%-os eredmény értek el. Bár ez a megoldás sem tökéletes, de mégis jobb, mint az eddigi módszer.

A drónok a fűnyíró elvet követve repülnek, így a megadott terület minden méterét képesek feltérképezni. A kutatók szerint az is nagyon fontos, hogy ezzel az újítással nem helyettesíteni akarják az emberi munkát, hanem segíteni azt. Egy szóval a koalaszámlálók nem fogjál elveszíteni a munkájukat.

Ez a példa is jól mutatja, hogy a drónok már a jelenünkben is megtalálhatók, de a jövőnket képviselik.

Forrás: Index

Leave a Reply

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük